Let op: vanwege drukte zijn wij vaak op locatie aan het werk en telefonisch niet goed bereikbaar. Gelieve een mail te sturen.

Let op: vanwege drukte zijn wij vaak op locatie aan het werk en telefonisch niet goed bereikbaar. Gelieve een mail te sturen.

Einthovenstraat 4

1821 BV Alkmaar

+ 31(0) 88 9000 280

info@solarelectricity.nl

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Staat uw vraag er niet tussen?
Neem dan contact met ons op.

1. Hoe zit het met de subsidieregeling?

Er is geen subsidie op zonnepanelen voor particulieren. Wel kunt u onder voorwaarden de btw terug vragen.

2. Wat is een zonnestroom?

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit fotovoltaische cellen (zonnecellen) die in het zonnepaneel gemonteerd zijn. Het complete zonne-energiesysteem bestaande uit zonnepanelen, omvormer, bevestigingsmaterialen en bekabeling wordt ook wel een PV systeem genoemd. Stroom uit zonlicht is volledig duurzaam, omdat bij de productie van elektriciteit geen broeikasgassen en schadelijke stoffen vrijkomen.

3. Wat is de terugverdientijd van een systeem?

De terugverdientijd hangt af van de richting van uw dak en de grootte van het systeem. Bij een ideale plaatsing (op het zuiden) en na terug gave van de btw bedraagt de terugverdientijd gemiddeld 6 jaar, bij een dak pal op het oosten of het westen een kleine 7 jaar. Omdat het systeem 30 jaar mee gaat, verdient u ruim driemaal meer aan deze investering, dan als u het geld op de bank heeft staan. Dit maakt ook onze lease constructie interessant.

4. Wat is de verwachte prijsontwikkeling?

De prijsontwikkeling van zonne-energie en PV systemen hangt in de komende jaren sterk af van een aantal factoren, waaronder de prijs van de grondstoffen (o.a. silicium), productievraag, installatiekosten, maar ook de koers van de euro. Wij verwachten dat de prijs van PV systemen in het komende anderhalf jaar gelijk blijft, om daarna weer verder te dalen. Met onze scherpe prijzen is het nu het goede moment om in te stappen.

5. Zelf monteren of laten installeren?

Hoewel een setje van 3 panelen of de plaatsing van een PV systeem op een plat dak niet moeilijk is, adviseren wij om het door ons te laten uitvoeren. Naast een door de installateur professioneel geplaatst systeem krijgt u vooraf ook bezoek aan huis en een toegesneden advies. Ofwel een pakket zonder zorgen.

6. Is er ook elektriciteit als de zon niet schijnt?

Zonnepanelen halen ook energie uit daglicht, zelfs op een bewolkte dag omdat wolken slechts een deel van het zonlicht tegenhouden, de rest wordt verspreid. De opbrengst is wel het hoogst op een onbewolkte dag.

7. Kan ik mijn panelen ook op mijn huurhuis plaatsen?

Hiertoe moet u wel eerst toestemming vragen aan uw woningbouwcorporatie, maar veelal is dit geen probleem.

8. Moeten de modules altijd op het zuiden gericht zijn?

Het meeste rendement halen de modules als ze op het zuiden gericht zijn. Dit betekent niet dat het rendement in het oosten of westen niet voldoende is. Dit ligt ongeveer 15 procent lager.

9. Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om al het stroomverbruik in mijn huis te dekken?

Eén zonnepaneel van 270 Wp produceert ca. 250 kWh per jaar. Als u 3500 kWh per jaar verbruikt, zou u daarvoor 14 panelen nodig hebben.

10. Hoe weet ik dat mijn apparaat het doet?

De omvormer heeft een display waarop de productie en werking wordt getoond, dit kan ook gekoppeld worden aan een computer of via een netwerk. Het aflezen/uitlezen op een computer is tegen een geringe meerprijs mogelijk. De Omnik omvormers zijn optioneel uitgerust met een Wifi Ethernet verbinding.

11. Werkt een zonnestroomsysteem ook als het net uitvalt?

Nee, een net gekoppeld zonnestroom systeem werkt niet als het net uitvalt. Zodra het net uitvalt zal de omvormer automatisch uitschakelen, en geen elektriciteit meer aan het centrale elektriciteitsnet leveren. Dit is vooral gedaan om veiligheidsoverwegingen. Bij autonome systemen is dat anders: die zijn er immers juist voor gemaakt om te werken zonder dat ze aan het centrale elektriciteitsnet zijn gekoppeld. Echter, dan is het wel nodig om een opslagsysteem te hebben, zoals accu’s en een dergelijk systeem is duurder dan een net gekoppeld systeem.

12. Is het mogelijk om zonnepanelen op een plat dak te plaatsen?

Zonnepanelen op een plat dak plaatsen is heel goed mogelijk, zeker met ons innovatieve montagesysteem SolarBear.

13. Krijg ik geld terug van de elektriciteitsmaatschappij als de meter terugdraait?

Uw stroomrekening gaat omlaag omdat u minder stroom van het energiebedrijf gebruikt. Over het algemeen is het niet verstandig om in een jaar meer zonnestroom op te wekken dan dat u in dat jaar ook gebruikt.

14. Is er een speciale elektriciteitsmeter nodig?

Heeft u een oude analoge meter (met telwerker en een wieltje) dan heeft u die niet nodig. Alleen bij een elektronische meter kan het zijn dat deze niet terugdraait. In dit geval kunt u uw energieleverancier vragen deze te vervangen door een digitale meter. Tussen het aanvragen en het plaatsen van een nieuwe meter zit ongeveer 6 weken.

15. Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

Zonnepanelen gaan minimaal 30 jaar mee. De levensduur van de omvormer is gemiddeld 10 tot 15 jaar.

16. Hoeveel CO2 bespaar ik met een PV systeem?

Per opgewekt kilowatt uur zal er 0,616 kg CO2 worden vermeden. Dit staat ongeveer gelijk aan CO2 uitstoot van een benzine auto na 5 km rijden.

17. Heb ik een vergunning nodig voor de plaatsing van zonnepanelen?

Dat hangt af van uw woonsituatie. In de meeste gevallen is de plaatsing van zonnepanelen vergunning vrij. U hoeft dan geen vergunning aan te vragen bij uw gemeente. Indien voor een bouwwerk geen vergunning noodzakelijk is, moet u wel rekening houden met een aantal andere zaken. Zo moet uw bouwwerk voldoen aan de eisen uit het Bouwbesluit en mag uw bouwwerk niet in ernstige mate in strijd zijn met de redelijke eisen van welstand. Neem bij twijfel contact op met uw gemeente. Indien u in een beschermd stadsgezicht of in een monument woont dan heeft u voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning een omgevingsvergunning nodig. Voor overige woonsituaties kunt u het beste uw gemeente raadplegen.

18. Zorgen zonnepanelen ook voor schittering?

Schittering door onze zonnepanelen komt door de aangebrachte textuur in ons glas bijna niet voor. Een kortstondige doffe reflectie zoals bij een dakraam kan echter niet helemaal voorkomen worden.

19. Moet ik zonnepanelen regelmatig schoonmaken?

Nee, dat hoeft niet. Omdat ze schuin staan blijft er heel weinig vuil op liggen. Eventueel mag u het eenmaal per jaar afnemen met lauw water maar dat hoeft niet.

20. Hoeveel garantie zit er op de panelen?

Samen met de leverancier geven wij 10 jaar productgarantie op de panelen, 12 jaar garantie op 90% opbrengst en 25 jaar op 80% opbrengst.

21. Kunnen panelen tegen verzilting?

Zonnepanelen kunnen daar goed tegen. Juist vanwege dit soort omstandigheden werken wij met RVS bevestigingsmiddelen en aluminium draagconstructies. Als het weinig regent en er veel wind staat, kan het bij uitzondering gewenst zijn het glas van zout te ontdoen. Niet vanwege de levensduur, maar vanwege de opbrengst.

22. Op jullie site zie ik alleen blauwe zonnepanelen, maar leveren jullie ook zwarte panelen?

Ja zeker.. Dit zijn mono kristallijne All Black 270 Wp panelen. Deze panelen zijn voorzien van een zwart frame, zwarte folie en zwarte cellen. Wilt u zwarte panelen wilt u dit dan aangeven bij de opmerkingen in de offerteaanvraag.

23. Wat is de afmeting van een zonnepaneel?

De afmeting van ons zonnepaneel is 99 x 165 cm. Op een schuin dak kunnen de panelen zowel in portrait (rechtop) als in landscape (liggend) geplaatst worden. Op een plat dak worden de panelen altijd in landscape geplaatst, hierbij dient er wel rekening mee gehouden te worden dat er geen schaduw van de ene rij panelen op de volgende rij paneel valt; met onze SolarBear houden wij ca. 1 meter tussenruimte aan.

24. Maakt de omvormer ook geluid?

Omvormers zetten gelijkstroom om in wisselstroom. De warmte die hierbij vrijkomt wordt veelal door ventilatoren gekoeld. Daarom adviseren wij een omvormer niet op een locatie te plaatsen waar u er overdag last van heeft. De Omnik omvormers zijn transformatorloos, wat betekent dat ze een zeer hoog rendement hebben en uitzonderlijk stil zijn.